NL  

  FR

#respectvoordemilitair #respectvoordemilitair

#respectvoordemilitair

Respect: een kwestie van geven en nemen!

Koningsdag, jaarlijks gevierd op 15 november, is hét ideale moment om ons respect te betuigen aan onze opperbevelhebber. Daarvoor trokken we met een zeventigtal afgevaardigden van VSOA Defensie naar de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, waar een deel van de koninklijke familie aanwezig was op het Te Deum.

Aan het hoofd van onze groep een brancard met daarop het ‘militair statuut’, op sterven na dood. Een sterk symbool voor ons statuut, gemarteld door de algemene harmonisatie van de overheid, die moeite heeft om de specificiteit van ons beroep te begrijpen.

Bij zijn aankomst aan de kathedraal groette onze gloednieuwe minister van Defensie Sander Loonens onze delegatie met de woorden: “Respect! We zien elkaar woensdag terug voor een goed gesprek op mijn kabinet”. Hij kon onze aanwezigheid daar zeker appreciëren, al was hij minder enthousiast over de symboliek die we gebruiken op deze 15 de november.

Na het Te Deum namen prins Laurent en prinses Astrid de tijd om het aanwezige publiek te groeten. Prins Laurent luisterde aandachtig naar onze grieven, betuigde zijn steun aan de militairen en beloofde onze brief aan de koning te bezorgen.

Nadien trok de stoet verder door Brussel. Tijdens een eerste stop in de Lambermontstraat kwam de minister van Defensie opnieuw naar ons toe voor een kort gesprek. Bij zijn vertrek scandeerde onze groep luidkeels: “Respect militair, respect militair”!

Van daaruit ging het richting het kabinet Pensioenen van minister Bacquelaine. Al kregen we de minister niet te zien, ook daar voerden we een symbolische actie en vroegen we luidkeels respect voor de militairen.

Een serene, symbolische actie, maar slechts het begin van een campagne waarbij we respect vragen voor de militair, en waarmee we de aandacht van het grote publiek en van de autoriteiten willen trekken voor de problematiek waarmee de militair elke dag geconfronteerd wordt!

Binnenkort meer!